Dinamite Internet Services
Onze support werpt vruchten af!

Locatie: Handboek / E-mail

Wat is een virus?

Een virus is een klein programma dat zich verstopt in of tussen bestanden. Virussen kunnen voorkomen in attachments, software-bestanden en op media-dragers (diskettes, cd's, servers, websites) waarop bestanden staan die uitgewisseld worden.

Sommige virussen zijn ludiek en onschadelijk, terwijl andere veel schade kunnen aanrichten doordat ze data wissen of een harde schijf onbruikbaar maken. De meeste virussen verspreiden zich via e-mail. Dit soort virussen wordt ook wel "worm" genoemd, omdat ze zich als in een kettingreactie verspreiden over netwerken. Hiermee wordt het verschil tussen een worm en een virus duidelijk: een worm heeft als hoofddoel zichzelf te verspreiden, terwijl een virus vooral als hoofddoel heeft om schade aan te richten. De gevaarlijkste virussen zijn dus combinaties tussen deze twee: wormen die tijdens de verspreiding systemen aantasten.

Daarnaast bestaan er zogenaamde Trojan Horses, zoals Back Orifice. Een Trojan is een applicatie die in eerste instantie onschuldig lijkt. Na een tijdje deblokkeert de applicatie bepaalde poorten van uw computer en waarschuwt de programmeur dat die via die opengezette poorten uw computer kan binnendringen. Het risico op Trojan Horses schuilt vooral in software en porno.

Gerelateerde artikelen

Hoe kan ik mijn e-mail via een andere computer lezen?
Welke server moet ik gebruiken als uitgaande e-mail server?
Wat is spam?
Wat is het spamfilter?
Wat is het virusfilter?
Wat moet ik doen als ik spam heb ontvangen?
Hoe achterhaal ik de headers van een e-mail bericht?
  Zoeken
Vul een trefwoord in en druk op zoeken om snel informatie te vinden over uw probleem of vraag.



Informatie

Artikelnummer: 16
Laatste wijziging: zaterdag 03 april 2004 12:05

Heeft dit artikel u geholpen?

Ja Nee

Opties

Artikel printen